Amsterdam, 16th of November – Students of the University of Technology Delft have broken the electric lap record with the Forze VI which runs on hydrogen. The previous record was set by a Tesla Roadster three years ago. The student team has unofficially beaten the previous record with 5.5 seconds which shows the potential of hydrogen-electric technology.

With the new unofficial lap record standing at 2.05.45 minutes, the student team was able to beat the electric lap record. The official lap record attempt was scheduled for the 16th of November but could not continue due to bad weather and a technical problem. The student team beat the hydrogen lap record of the Nurburgring Nordschleife in Germany earlier this year. The hydrogen lap record was driven by former Formula One driver Jan Lammers. Team Manager Rick Everaert of Forze Hydrogen Racing says: ‘ While it is unfortunate that the attempt could not continue today, we are looking forward to new opportunities and challenges in the upcoming year. With this milestone we are showing the world what this technology can do and hopefully we will inspire people to work with hydrogen-electric technology’.

Hydrogen as racing fuel

The innovation of this hydrogen race car shows the potential of hydrogen as a fuel. Hydrogen can be used as a fuel when a fuel cell is in the car which let the hydrogen react with oxygen. With this reaction the two gasses turn into water and energy. This energy is used to actuate the electric motors.  Erik Kemink, CEO of PitPoint, possible new main sponsor of Forze says: ‘We would like to become the main sponsor of this student team because like Forze, we believe that hydrogen is the future in mobility. This result shows the potential of hydrogen’.

Racing

Forze is innovating the hydrogen fuel cell technology since 2007, in the upcoming years they will try to compete with race cars with combustion engines. The goal for this academic year is to win the sports class of the Supercar Challenge on the Gamma Racing Day 2016. For the Supercar challenge a new car will be build, the Forze VII.

About Forze

Forze is the high-tech race team of the University of Technology Delft which tries to innovate hydrogen fuel cell technology. By racing this technology the student team tries to educate the general public about the possibilities of hydrogen. For more information about Forze Hydrogen Racing and their ambitions please contact: Rick Everaert, Team Manager of Formula Zero Team Delft. E-mail: r.everaert@forze-delft.nl. Telephone: +31(0)152789880 / Mobile phone: +31(0)6 46414005. Website:www.forze-delft.nl

About PitPoint

PitPoint is the possible new main Sponsor of Formula Zero Team Delft. PitPoint is the new name of CNG Net and LNG 24 but will also be supplying hydrogen as a clean fuel and will also be active in electric charging for companies and individuals.

 

Rick Everaert | Team manager | 09/2015-09/2016
T: +31 (0)15 2789880 | M: +31 (0)6 46414005
Stevinweg 4 | 2628CN Delft | The Netherlands
www.forze-delft.nl

 

Dutch version below

 

’s Werelds eerste waterstofauto verbreekt ronderecord Tesla Roadster op circuit van Zandvoort 
Amsterdam, 16 november – Studenten aan de TU Delft hebben met hun zelfgebouwde raceauto op waterstof het elektrisch ronderecord op Circuitpark Zandvoort verbroken. Het team van Forze heeft met de waterstof-elektrisch aangedreven Forze VI het voormalige record van de Tesla Roadster verbroken. Het nieuwe record van 2 minuten, 5 seconden en 450 milliseconden laat zien wat voor potentie een op waterstof aangedreven auto heeft.

Met het nieuwe ronderecord van 2:05:45 min heeft het Forze team het elektrisch ronde record op eigen bodem verbroken. Het studententeam reed 5:45 seconden onder het oude record van Tesla tijdens een proefrecord afgelopen week. De officiële poging stond voor vandaag gepland, maar kon wegens de weersomstandigheden en een technische fout niet doorgaan. De Delftse racewagen op waterstof verbrak afgelopen mei al het ronderecord op de Nürburing Nordschleife in Duitsland met oud-coureur Jan Lammers achter het stuur. Rick Everaert, teammanager van Forze Hydrogen Racing: “Hoewel het natuurlijk heel jammer is dat de poging van vandaag is gesneuveld, zijn wij ontzettend blij met en trots op dit resultaat. Dit geeft de bekendheid van waterstof als brandstof bij het grote publiek hopelijk een duw in de goede richting. Jan Peter Balkenende, oud-premier Ambassadeur van Forze: Het officiële record is op 3 november gereden en toont aan dat waterstof de toekomst heeft.”

Waterstof als brandstof
Met de ontwikkeling van waterstofracewagens wil Forze de potentie van waterstof als brandstof onderstrepen. Dit werkt als volgt: in de brandstofcel van de waterstofracewagen reageren waterstof en zuurstof met elkaar. De aandrijving is elektrisch, maar de raceauto wekt de elektriciteit aan boord zelf op door waterstofgas in een brandstofcel om te zetten. Het grote voordeel hiervan is dat je geen batterijen hoeft op te laden, zoals bij een batterij-elektrische auto. Erik Kemink van PitPoint, toekomstig hoofdsponsor van Forze: “Wij zijn verheugd om hoofdsponsor van het Forze team te worden. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat waterstof de brandstof van de toekomst is. Het ronderecord bevestigt dit maar eens weer.”

Racen

Het Formula Zero Team Delft houdt zich al sinds 2007 bezig met het ontwikkelen van waterstoftechnologie. De komende jaren wil het team de strijd aangaan met racewagens met een verbrandingsmotor, met als eerstvolgende doel het winnen van de sportklasse van de Supercar Challenge op de Gamma Racing Day 2016. Everaert: “Vol goede moed durven wij als team nu in 2016 deel te nemen aan de Super Car Challenge op de Gamma Racing Day. We doen dit dan met onze nieuwe waterstofauto, de Forze VII.”

Over Forze
Forze is het high-tech waterstof raceteam van de TU Delft dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van op waterstof aangedreven raceauto’s. Door deze techniek te meten met fossiele brandstof, brengen ze de combinatie motorsport en duurzame technologie onder de aandacht. Meer informatie over het Forze Hydrogen Race Team en/of haar ambities op het gebied van waterstof: Rick Everaert, Team manager van Forze Hydrogen Racing.

E-mail: r.everaert@forze-delft.nl, telefoon: 015 278 9880 / mobiel: 0646414005, Website: www.forze-delft.nl

Over PitPoint
PitPoint wordt de nieuwe hoofdsponsor van Forze. PitPoint is per 1 januari 2016 de nieuwe naam van CNG Net en LNG 24 en dé leverancier van Groengas (CNG) en LNG maar biedt ook andere schone brandstoffen aan als Waterstof en infrastructuur voor Elektrisch laden voor bedrijven, overheden én particulieren.
Rick Everaert | Team manager | 09/2015-09/2016

T: +31 (0)15 2789880 | M: +31 (0)6 46414005
Stevinweg 4 | 2628CN Delft | The Netherlands
www.forze-delft.nl

Recommended Posts